donderdag 31 augustus 2017

Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) RIJNDELTAPAD - West (vervolg 4)


Eerder vertelde ik dat tijdens het controleren van de aan de linkerzijde van de Rijn gelegen route, komend uit Katwijk, constateerde dat de Rhijnhofweg halverwege is gesloten voor alle verkeer. Ook voor voetgangers. Dat is knap lastig als je halverwege bent en helemaal terug moet zonder een goed alternatief. Het alternatief is de route door de dorpskern van Valkenburg. Een route aan de rechterzijde van de Rijn. Uit Katwijk aan den Rijn ga je op de Sandtlaan rechtsaf (i.p.v. linksaf). Op het volgende kruispunt linksaf, de Valkenburgseweg. Meteen rechts de stellingmolen “De Geregtigheid”. Gebouwd in 1740, in 1969 volgde een geheel herstel van de molen. De molen is in gebruik voor het malen van graan. Op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur kun je de in de molen gevestigde bakkerswinkel. Na de rondwandeling door het duingebied ga je hier rechtsaf. De Valkenburgseweg gaat over in de Katwijkerweg, Hoofdstraat en Voorschoterweg.

Langs de Voorschoterweg   het kunstwerk ‘Poort van Valkenburg’. Vervaardigd door Herman Bartelds van graniet en messing. De staken in de grond zijn gebaseerd op het pilum murale, een puntig staketsel. Een staketsel is een rij puntige staken of palen, op geringe afstand van elkaar in de grond geplaatst ter verdediging van een Romeinse kampement. In Valkenburg zijn meerdere exemplaren van dergelijke pilum murale opgegraven.


Op de tafel van de zitgelegenheid naast het beeld ligt een toelichting op het kunstwerk. De Rijn was de grens van het toenmalige Romeinse Rijk. De Romeinse voorraadbasis Praetorium Agrippinae, het huidige Valkenburg, is gesticht in 39 na Christus door keizer Caligula en vernoemd naar zijn moeder. In het centrum van Valkenburg vind je in de bestrating van het Castellumplein de omtrekken van de muren van het fort. De Voorschoterweg volgend staat  aan het eind daarvan Van der Valk Hotel Leiden, hier volg je naar links de Ommerdijkseweg. Sla je rechts af, dan kom je na een paar honderd meter wandelen bij  de toegang naar het strand van het Valkenburgse Meer,  het station van de Stoomtrein Katwijk Leiden (zie mijn blog: stoomtreinzoeker.blogspot.nl) en het museum van de Stichting Nationaal Smalspoor. 
Terug richting het hotel, de Ommerdijkseweg volgend en na weer een paar honderd meter wandelen links af de Haagse Schouwweg. Na de brug over der Rijn wandel je bij de rotonde op de oorspronkelijke route. Kom je wandelend uit Leiden, dan volg je de route in omgekeerde richting.  


woensdag 30 augustus 2017

Zonnebloem - een vaartocht door het natte hart van Zuid-Holland


Het was nog voor half elf dat kapitein Hans Bosma van MS Olympia van Groene Hart Cruises  zaterdag 26 augustus de trossen losgooide voor een vaartocht door het natte hart van Zuid-Holland. Met zijn echtgenote Sonja was hij gastheer  voor 80 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem, afdeling Noordwijkerhout.
Onder een stralende zon zette de Olympia koers richting Alphen a/d Rijn.  Meteen na de afvaart werd koffie met  heerlijk gebak geserveerd. Varen met kapitein Hans is een belevenis, hij is een goed verteller en weet iedereen te boeien met  wetenswaardigheden over wat er aan beide oevers te zien is. Boven ons de Maximabrug.  Een brug die voorlopig nergens naar leidt, miljoenen gekost heeft, en daardoor  bekend is van het tv programma, “van onze centen”.
Intussen wordt een kop soep met broodjes geserveerd.
Door de Heimanswetering en langs de oude kerk van Woubrugge naar het Braasemermeer.
Gasten en vrijwilligers koesteren zich in de zon op het buitendek en laten zich verwennen met een drankje en heerlijke hapjes. Voor ons gaat de Leimuiderbrug  open, maar dicht voor het autoverkeer. Na het passeren van de brug zien we achter ons de lengte van de file langzaam toenemen. Je zult er maar tussenstaan en geen watersporter zijn.  Varend over de Westeinderplassen en Kagerplas is het voor de kapitein af en toe niet eenvoudig koers te houden. Grote en kleine pleziervaartuigen vergeten af en toe even achterom te kijken bij het veranderen van vaarrichting.
De terugreis werd afgesloten met een rondje warme snacks.  Al met al een bijzonder geslaagde en zonnige reis door het natte hart van Zuid-Holland.
Een vaartocht als deze kan alleen plaats vinden met hulp van vrijwilligers die zich ook nu hebben ingezet voor de gasten van de Zonnebloem. Als voorzitter heb ik in mijn dankwoord dit met nadruk bevestigd.




zondag 20 augustus 2017

Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) RIJNDELTAPAD - West (vervolg 3)



Tegenover de stationsingang wandel je over de Stationsweg richting centrum. En, je staat weer bij De Rijn, nu in Leiden dus. Links van je liggen de schepen in de museumhaven Kort Galgewater. Rechts de stadstimmerwerf met een woning uit 1612 en het gereconstrueerde atelier van Rembrandt en recht voor je staat de molen De Put.
De molen is een uit 1987 stammende replica van de standerdmolen van Jan Jansenzoon Put. De Rijn overstekend loop je langs de Rembrandtplaats met een monument voor Rembrandt van Rijn.
Beslist de moeite waard het beeld van dichtbij te bewonderen.
Even opletten, maar links in de gevel zit een steen ter herinnering aan de geboorte van Rembrandt van Rijn op 15 juli 1606 in Leiden. De route volgend wandel je door de Oude Varkenmarkt.
Rechts is de ingang naar het Pieter Loridanshofje, gesticht in 1655 door de Waalse lakenwever Pieter Lorians.
Als je tijd hebt en de deur is open dan moet je een bezoekje aan het hofje zeker doen. Schuin tegenover de Hortus botanicus de brug over richting Pieterskerk.
Staande aan de voet van deze laatgotische kerk kijk je met bewondering omhoog naar dit bouwwerk, waarmee in 1390 is begonnen. De bouw ervan heeft ongeveer 180 jaar geduurd. Opgedragen aan de patroonheilige, Sint Pieter, tot wie Jezus in het evangelie volgens MatteĆ¼s zegt: “ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der hemelen”. Voorbij de kerk rechtsaf richting het Van der Werfpark.
In het park rechts van het voetpad het standbeeld  van Pieter Adriaansz van der Werf. Het beeld werd in 1874 opgericht voor de burgervader van Leiden tijdens zijn standvastig optreden in de Tachtigjarige Oorlog. Links aan het Levendaal de synagoge uit 1762 met een gevelsteen in Hebreeuwse tekens. De vertaling daarvan luidt: “De heerlijkheid van dit laatste huis zal groter worden, dan van het eerste, zegt de HERE der heirscharen”. Het voetpad in het plantsoen bij de Geregracht is wat mij betreft het eind van de controleren route. Ik hoop dat lezers van deze blog nieuwsgierig zijn geraakt naar het wandelen over dit pad. Niet alles heb ik hier vastgelegd, er valt nog genoeg te ontdekken langs de route.