zondag 4 september 2016

Ellwangen aan de Jagst


Onderweg naar de camping Isarhorn nabij  Mittenwald is Ellwangen aan de Jagst een favoriete tussenstop.De camping Ellwangen ligt aan de rand van de stad. Het is een goed onderhouden camping en van alle gemakken voorzien. Maar, het grasmaaien is tot een uitverkoren ritueel geworden van dit onderhoud. De grasmat is als een biljartbal zo gladgeschoren. We hadden soms wel zoiets van: wanneer ontploft die grashapper? En je moet er niet zijn als Duitsland in één of ander voetbalcompetitie speelt. Dan mag je tot diep in de nacht meegenieten van de festiviteiten op het plein aan de overzijde van het riviertje. Voor het overige zijn er alleen maar pluspunten. Het historisch centrum van de stad kun je makkelijk lopend bereiken en een wandeling in de oude stadskern is beslist de moeite waard. Je kunt er heerlijk eten met heel veel vriendelijke mensen.  Direct langs de camping stroomt het riviertje De Jagst. Een riviertje van niks, maar na een paar fikse regenbuien komt het water echt op gang.
Een half uurtje fietsen met de stroom van het riviertje mee kom je bij de Bucher Stausee. Heerlijk zwemwater. Op het grasveld ernaast kun je picknicken, zonnebaden en genieten van de natuur rond het meer. In de weekenden komt men van heinde en verre naar dit natuurgebied, maar er valt meer te beleven. Zoekers naar restanten van het Romeinse Rijk, die zitten hier goed. De limes, de grens tussen het voormalige Romeinse Rijk en de stammen in het noorden, ligt bij wijze van spreken hier aan je voeten. Tijdens de aanleg van de autoweg tussen 1976-79 op korte afstand van het stuwmeer,  kwam de fundering van een aantal  gebouwen, o.a. een Romeins badhuis,  letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld te liggen.
De  foto met de fundering van het badhuis. Op de overzichtsfoto gelegen links van de brug.
Niet alle funderingen zijn op deze foto weergeven.
Op de achtergrond het stuwmeer.
Beslist de moeite waard is ook een bezoek aan de limes-poort bij het plaatsje Dalking. Deze poort staat op loopafstand van het stuwmeer. Tijdens opgravingen kwam de fundering van de poort bovengronds.
Deze poort was in de Romeinse tijd een bewaakte doorgang in de limes.
.   
  De poort is íngepakt' in een glasconstructie. Binnen ligt een pakket aan informatie voor bezoekers. Tijdens de middag dat wij er naar binnen liepen was er een 'rondleiding'. En zo krijg je onverwacht nog meer informatie over de limes en deze poort in het bijzonder. 
Nog meer weten over de Romeinen in deze streek, dan naar het limesmuseum in Aalen. In dit museum vindt je niet alleen een archeologisch park, maar ook heel veel informatie over het wonen en leven van de Romeinen in de streek en dat zal niet heel veel verschillen met hun bestaan in Nederland.  
Een gedeelte van de opgravingen. 
Je kunt er uren doorbrengen, meelopen met een groep mensen onder leiding van een gids, waardoor je heel veel informatie meekrijgt. Aalen, ook een plaats de moeite waard om te bezichtigen. 
Een impressie van het leven binnen de muren van een Romeinse vesting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten