dinsdag 30 mei 2017

Van Gogh gedenksteen - Boerenopstand - Hollandscheveld

Tijdens een verblijf op een camping mag ik graag de omgeving bekijken. Nu een camping nabij het dorp Hollandscheveld. Voor de ontstaansgeschiedenis van het dorp Hollandscheveld even een stuk terug in de tijd. In 1631 werd voor de vervening van het gebied door onder andere Hollanders uit Leiden en Amsterdam opgericht de Compagnie van 5000 morgen. Een morgen is een oppervlakte van ongeveer 1 hectare. De Hollanders gaven hun naam aan het gebied, vandaar dat de hele streek het Hollandse Veld werd genoemd. Pas in de 20e eeuw kreeg het dorp officieel de naam Hollandscheveld.  Wandelend richting centrum Kom je langs de Kerkhoflaan.
Niet erg schokkend, maar, op de begraafplaats aan deze laan staat de Van Gogh gedenksteen. In 1883 was Vincent van Gogh in Hoogeveen. Hij wandelde in de omgeving en schreef zijn broer Theo brieven met schetsjes van onder andere schilderijen die hij inmiddels gemaakt had. Eén van de schetsjes geeft een kerkhof weer, op de achtergrond een torentje. Onderzoekers zijn er stellig van overtuigd dat Vincent van Gogh op zaterdag 15 september 1883 de begraafplaats aan de Kerkhoflaan schilderde. Tijdens mijn bezoek aan het kerkhof had ik een fototoestel  niet bij de hand. De bijgevoegde foto, afkomstig uit het archief van Pinterest, geeft een beeld van de gedenksteen. Bij het ontveningsproces werd, om het veen af te voeren, de streek doorsneden met kanalen en wijken. Op een aantal plaatsen ontstond langs kanalen lintbebouwing. Een brug was dan weer nodig om beide oevers te verbinden. Zo ook in Hollandscheveld. In het dorpscentrum trekt een afwijkende bestrating mijn aandacht. Op een informatiebord wordt de reden daarvan vermeld. Het is de plek waar de tram van de Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij in de jaren voor de 2e wereldoorlog het kanaal overstak. Wat betreft  deze tramlijn, zie mijn blog: stoomtreinzoeker. Ruim een kilometer voorbij het centrum staat een monument ter herinnering aan de boerenopstand in 1963 onder leiding van Hendrik Koekoek. Op last van het Landbouwschap werden drie boerengezinnen begin maart 1963 uit hun boerderijen gezet omdat ze principieel weigerden de heffingen voor dat schap te betalen. Het Landbouwschap was, voor zover ik dit van thuis heb meegekregen, een sterk bureaucratische organisatie met een regentesk bestuur en een onwrikbaar geloof in eigen gelijk. Het vervolg was dat uit heel Nederland duizenden  "Vrije Boeren" , aanhangers van Koekoek, naar Hollandscheveld trokken om de ontruiming te voorkomen.
De overheid, niet in staat om constructief overleg te voeren, oogkleppen voor en gaan, bracht een enorme overmacht van gehelmde en gewapende politie op de been die de demonstrerende boeren weg hield van de plaatsen waar de deurwaarder
zijn werk deed.
Er ontstonden rellen. Met traangasgranaten en wapenstok dreef de politie  mensen weg van de boerderijen. Eén van de ontruimde boerderijen ging 's nachts in vlammen op.


Op de plaats waar de boerderij heeft gestaan, is in 1993
een monument onthuld.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten