Wordt het niet eens tijd voor de open haard? Uiteraard, met
dit weer zeker. Maar, om dat ding te laten branden, moet je er wel wat voor
doen. Je kunt brandhout kopen. Uit ervaring weet ik dat een zak hout er op één
avond voor een deel door de schoorsteen naar buiten gaat, tenzij je over een speksteenkachel beschikt. Dan heb
je er wat langer warmte van. Die heb ik niet, en een zak brandhout is inderdaad
zo opgestookt.
Dat wordt hout zagen dus. Dit is de eerste keer dat je het er warm van krijgt. Dan moet de gezaagde stukken hout in mootjes worden gehakt.
Het optassen van het hout kost minder energie, dus dat reken ik niet. Tenslotte, waar je het allemaal voor doet, de open haard.
De brandt erin. Als hij het goed doet, heb je voor de derde maal warmte van je houtklus. Uiteraard moet je wel stoken met droog hout, minimaal 2 jaar droogtijd. Weet je het beter en gebruik je nog niet goed gedroogd hout, dan is het risico van een schoorsteenbrand groot of je krijgt ruzie met de buren vanwege stankoverlast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten