woensdag 12 oktober 2016

Wandelen - Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) RIJNDELTAPAD - West

Sinds 1975 is de Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) actief op het gebied van de lange afstandswandelpaden. Eén van deze paden is het RIJNDELTAPAD. Dit pad kun je wandelen van Katwijk aan Zee naar Zevenaar. Het pad bestaat uit twee delen, Oost en West. Het RIJNDELTAPAD – West ligt tussen Katwijk aan Zee en Utrecht.
Zie je deze sticker op een lichtmast, een paal van een verkeersbord,enz. dan wandel  je op het RIJNDELTAPAD.  Als vrijwilliger (markeerder) van een gedeelte van dit pad, Katwijk  en Leiden, wandel/fiets ik  twee keer per jaar de route met als doel de controle van de routeaanduidingen. Het komt af en toe voor dat een lichtmast of een verkeersbord is vervangen, en daarmee de sticker is verdwenen.  Of, zoals in Leiden rond het station is gebeurd, dat in verband met bouwwerkzaamheden, doorgaande paden zijn afgesloten.

In Katwijk aan Zee begint de route van het Rijndeltapad op het  Vuurbaakplein. De vuurbaak van Katwijk aan Zee, ook wel Vierboet genoemd, is het op één na oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. Op het platte dak ervan lag een rooster waarop een houtvuur werd gestookt, later een kolenvuur en halverwege de 19e eeuw werd in het lichthuis een olielamp met reflector geplaatst. Het visserslicht werd alleen ontstoken als er schepen van de eigen vloot waren uitgevaren. Gisteren, woensdag, de route door de duinen gecontroleerd. Dit is de rondwandeling door de duinen richting Katwijk een de Rijn. Vanaf de vuurbaak wandelend volg je naar links de route over de boulevard. Aan het eind van de boulevard zie je de Soefi Tempel boven het duin oprijzen.
Het is de enige tempel van het universeel soefisme ter wereld. Bij het volgen van de route door het duin moet je af en toe best wel opletten. Niet overal is het mogelijk een sticker te plakken (wordt ook niet op prijs gesteld door de boswachter). In de wandelgids wordt deze route  duidelijk beschreven. Kom je er niet uit dan is er altijd wel een wandelaar die je de weg terug naar de bewoonde wereld wijst.





Het schelpenpad door de duinen volgend ligt aan je rechterhand het betonnen restant van de Duitse Antitankwall uit de tweede Wereldoorlog. Een wandelpad brengt je tot aan de voet van dit obstakel. Maar, het duingebied biedt meer dan dit stuk beton. Rechts van het pad liggen duinmeertjes, als het meezit schiet een vos voor of je langs en de grote grazers kun je dichtbij of op afstand bewonderen. Geadviseerd wordt  een afstand van 250 m in acht te nemen, of deze dieren dat ook weten?

Zodra je een in blauw geverfd uitzichtpunt , een voormalige bunker,  boven op een duin ziet, dan weet je zeker dat je op de goede weg en dicht bij de uitgang van het duingebied bent . Al wandelend kom je bij het waterleidingbedrijf Dunea. Rechts daarvan staat de ruim 33 meter hoge watertoren, gebouwd in 1878. Deze toren is gebouwd ten behoeve van de watervoorziening in Katwijk, Leiden en de Duin- en Bollenstreek. Het reservoir van de watertoren met een inhoud van 550 kuub doet nog steeds dienst. Bij een uitval van de pompen wordt de druk in de waterleiding met hulp van dit reservoir op peil gehouden. 
De rotonde in de N206 laat je rechts liggen, ten behoeve van onderdoorsteken van deze soms bijzonder drukke weg, is de tunnel beschikbaar. Het volgende opvallende bouwwerk rechts is
de stellingmolen “De Geregtigheid”. Gebouwd in 1740, in 1969 volgde een geheel herstel van de molen.
De molen is in gebruik voor het malen van graan. Op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur kun je de in de molen gevestigde bakkerswinkel bezoeken. Je kunt de molen bezichtigen en dat is beslist de moeite waard als je toch in de buurt bent. Doen dus.

                       
Een kleine 500 meter verder komt de wandelroute samen met de hoofdroute die vanaf het Vuurbaakplein over de boulevard naar rechts wordt gevolgd. Daarover later.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten