Vanaf het Vuurbaakplein kun je ook de hoofdroute volgen. Gisteren
(woensdag 12 oktober) op de boulevard de hoofdroute naar rechts gevolgd. Een
markant gebouw langs de boulevard is de Andreaskerk (ook bekend als de oude of
witte kerk). Gebouwd kort na 1461. Op 5 april en 24 mei 1571 zou de kerk
geplunderd zijn door de Watergeuzen. Eén van plunderaars, Jacob van Billeken,
werd op 23 of 24 juni gevangen genomen, met drie anderen in Den Haag verhoord
en op 31 juli 1571 als zeerover opgehangen op een hoog duin bij Katwijk. Een
jaar later, rond het beleg van Leiden werd de kerk vernield; alleen het dak en
het bovenste deel van de muren. Dat was vroeger, nu oogt de kerk als nieuw.
Voor
de kerk het vissersmonument (een
weduwe met haar zoon) herdenkt de vissers uit Katwijk aan Zee die door
zeemijnen zijn omgekomen tijdens de Grote oorlog . Een tekst op het monument: de
zee zal de dooden in haar wedergeven ter nagedachtenis aan de stoere visschers die gedurende de oorlogsjaren 1914
1919 zijn omgekomen; door h.k.h. Prinses Juliana aan de bevolking van Katwijkaangeboden in dankbare herinnering aan haar twee jarig verblijf in deze gemeente 1927 – 1929. Aan het eind van de boulevard ga ik links af naar de buitensluis.
Ooit stroomde hier in de buurt de Oude Rijn in de Noordzee. Nog veel eerder hebben de Romeinen hier een stempel gedrukt op de omgeving in de vorm van een limesvestiging, de Brittenburg. Hoogstwaarschijnlijk het meest westelijke fort van de Romeinse limes aan de monding van de Rijn, en stond bekend als Lugdunum Batavorum. Hoewel verschillende pogingen zijn en worden ondernomen om de plek van de Brittenburg te traceren zijn deze tot heden niet succesvol gebleken. Naast de buitensluis is in een tafelplateau de plattegrond van het Romeinse grensfort de Brittenburg gegraveerd en staan in het brons de soldaten van Keizer Caliqua opgesteld om te vechten tegen de zee. Op de tafelrand is de tekst aangebracht, “Kalla’s toren, hier geboren, zocht Neptunus toorn. De hele zee zou hij bezitten en vechten om het huis te Britten”. (zie ook http://www.romeinselimes.nl/ nl/plaatsen/katwijk-aan-zee ). Het uitwateringskanaal, een voortzetting van de Oude Rijn, is ruim twee eeuwen oud. Een systeem van twee sluizen – de Buitensluis aan Zee en meer landinwaarts de Binnensluis – garanderen de veiligheid van Katwijk en het achterland door een goede regulering van de waterstand in de rivier. Na de buitensluis rechtsaf. De route volgend naar Katwijk aan de Rijn passeer je in het verlengde van de Turfmarkt de brug over de Rijn.
Voor deze brug het bekende standbeeld "de 3 schaatsers" van beeldhouwer Gerard Brouwer. Verder wandelend langs de Rijn kom je na een korte klim op de Sandtlaan. De plek waar ook de duinroute eindigt. Het is mij nu even te koud voor de vervolgcontrole, zodra het weer beter/warmer wordt ga ik verder op het wandelpad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten